Vertente Tinto 2006 Povečaj

Vertente Tinto 2011, Niepoort

V vonju izstopajo začimbe, predvsem arome črnega popra, očitne so tudi vonjave temnega in rdečega sadja. Vino je mineralno, v okusu je očitna tudi dimna nota, ki je prisotna zaradi staranja v hrastu. Okus je saden, tanini mehki. Vino ima dolg pookus, veliko finese in je izredno elegantno.

More details

14,67 € / 13,20 € ob nakupu 12

... z DDV

Vertente je dostopno, a kompleksno vino. Bogastvo sadnih arom in koncentracija je značilna za vina iz doline Douro, elegance pa za klet Niepooort. Grozdje za Vertente 2006 prihaja iz 20 let starih vinogradov Quinte de Nápoles iz doline Tedo in iz starejših vinogradov doline Pinhão. Vino je zelo gosto in kompleksno. Že sedaj je prijetno za uživanje, a ima tudi izreden potencial za staranje.

SORTE
Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Amarela, Touriga Nacional in druge

STEKLENIČENJE
Vino so stekleničili avgusta leta 2007.

TEMPERATURA PRI POSTREŽBI
16–18 °C

DEGUSTACIJSKI ZAPISKI
Temna rubinastla barva. V vonju izstopajo začimbe, predvsem arome črnega popra, očitne so tudi vonjave temnega in rdečega sadja. Vino je mineralno, v okusu je očitna tudi dimna nota, ki je prisotna zaradi staranja v hrastu. Okus je saden, tanini mehki. Vino ima dolg pookus, veliko finese in je izredno elegantno.

STARANJE
Vino je že primerno za uživanje. V steklenici se bo izboljševalo še vsaj do leta 2012.

POROKA S HRANO
Roast beef (z Yorkshirskim pudingom), tradicionalna portugalska raca z rižem, jedi z ostrigarji, račja prsa.
Od sirov se izredno poda k Camembertu, Sainte Albréju, Brieju.

TERROIR

  • regija: Douro
  • prst: schist
  • povprečna starost trt: 60 let

 

VINIFIKACIJA
Kljub temu, da leto 2006 ni bilo vroče, pa so posebne podnebne razmere med zorenjem povzročile, da so trgatev opravili zgodaj. Po kratkem, rahlem deževju sredi avgusta, ki je ponavadi dobro za uravnoteženo zorenje, so visoke temperature v drugi polovici avgusta in začetku septembra povzročile zgodnjo trgatev, s katero so se izognili visokim vsebnostim sladkorja v grozdju.
Grozdje so potrgali v prvi polovici septembra. Po selekciji in popolnem razpecljanju so jagode fermentirale v nerjavečih jeklenih posodah. Maceracija je trajala 12 dni, vino je opravilo malolaktično fermentacijo in odležalo 17 mesecev v francoskih barrique sodih.

NAGRADE
93/100 Wine Spectator

Znamka Niepoort
Barva Rdeče
Sorta Zvrst
Stil vina Bogato rdeče
Regija Douro
Cena 10 - 20 €
Letnik 2011
Država Portugalska
Sladkorna stopnja Suho
Stopnja alkohola 14,00 %
Temperatura serviranja 18 - 20+°C
Vsebina 0,75 l
Uporabljene sorte Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Amarela, Tinta Roriz
Kombinacija s hrano Račja prsa, Jagenjček, Rdeče meso, Svež ali zrel sir

No customer reviews for the moment.

Write a review

<br />
<b>Notice</b>:  Trying to get property of non-object in <b>/var/www/html/evino.si/tools/smarty/sysplugins/smarty_internal_templatebase.php(157) : eval()'d code</b> on line <b>189</b><br />


Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/html/evino.si/tools/smarty/sysplugins/smarty_internal_templatebase.php(157) : eval()'d code on line 193


Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/html/evino.si/tools/smarty/sysplugins/smarty_internal_templatebase.php(157) : eval()'d code on line 196

Ogledani izdelki

30 drugih izdelkov v isti kategoriji