Modri Pinot 2009 Povečaj

Modri Pinot 2012, Joannes

10,00 € / 9,00 € ob nakupu 12

z DDV

Sorta: 100% Modri Pinot
Tla: Pestra geološka sestava tal, predvsem prod in glina, navadno so spodnji sloji prekriti z plastjo laporja. Vinogradi se razprostirajo na najboljših vinogradniških legah po pobočjih gričev v okolici Ptuja.
Pridelava grozdja: Pridelava grozdja je naravi prijazna t.i. integrirana pridelava pod budnim očesom svetovalne agronomske sluľbe in enologije v Ptujski kleti d.o.o.. Trta ima vzgojno obliko dvojni »guyot«.
Analiza:
alkohol 12,70 vol.%
Skupne kisline: 5,30 g/l
Sladkor: 2,30 g/l
Trgatev:
Hladno poletje ni vlivalo veliko upanja v kakovost sorte kot je Modri Pinot, vendar je narava poskrbela za toplo in sončno jesen, ki je pripomogla trti do polne zrelosti grozdja. Grozdje je presenetilo z izraľeno sortnostjo in zmerno stopnjo sladkorja ob trgatvi. Trgatev Modrega Pinota se je pričela v sredini Septembra.
Kletarjenje:
Pinot je skupek posebno odbranega tehnološko zrelega grozdja iz izbranih leg v soľitju z modernimi in klasičnimi tehnološkimi postopki. Za sorto Modri Pinot velja, da je ena najbolj muhastih rdečih sort, ki zahtevajo prilagojeno tehnologijo predelave in zorenja. Tako je maceracija potekala v treh korakih. Prvi korak je t.i. kriomaceracija, ki traja tri dni pri zelo nizkih temperaturah, drugi korak, ki se sestoji iz nenadnega dviga temperature ter kontrolirane alkoholne fermentacije, ter tretjega koraka t.i. podaljšane maceracije. V prvem koraku izrazimo sadnost in sortnost, pri drugem se prične ekstrakcija barvnih snovi, tretji pa pripomore h kompleksnosti vina. Prijetnost kislin in harmonicnost okusa se je izoblikovala z vodenim biološkim razskisom in 12-mesecnem dozorevanjem v velikem 5.000-litrskem sodu.
Opis vina:
Modri Pinot je vino barve rubina, ki navdušuje z izrazito sadno cvetico v vonju jagodne marmelade, ki se nadaljuje v prijetnem ľametnem srednje polnem pookusu. Torej gre za atraktiven Modri Pinot, ki
navdušuje še tako izbrane okuse ljubiteljev Modrih Pinotov, še posebej trendovske sorta v modernem vinskem svetu.

ZnamkaJoannes
BarvaRdeče
SortaModri Pinot
Stil vinaBogato rdeče
RegijaPodravje
Cenapod 10 €
Letnik2012
DržavaSlovenija
Sladkorna stopnjaSuho
Okolišštajerska Slovenija
Stopnja alkohola12,70 %
Temperatura serviranja16 - 18°C
Vsebina0,75 l
Kombinacija s hranoRačja prsa, Teletina, Jagenjček, Perutnina, Rdeče meso, Svež ali zrel sir

Jože Protner je zelo spretno razdelil delo na kmetiji. Grega se bolj posveča gostom, Boštjan pa vinom. Uspeva jima zelo dobro, saj v tujini velikokrat predstavljata slovensko enogastronomijo. Prvi so se zavedli pomena suhih vin. Niso zgubljali energije z razglabljanjem katera dežela prideluje boljša vina, osredotočili so se na dejanja, ki pa so še kako obrodila sadove. So eni najprodornejših štajerskih vinogradnikov in imajo zelo lepo pokrita oba segmenta vin. Fantastična sveža in resna zrela.

No customer reviews for the moment.

Write a review

3 drugih izdelkov v isti kategoriji