Dobuje

Načini vzgoje vinske trte so se z leti spreminjali, odbrali pa so tiste, za katere so prepričani, da dajo najvišjo možno kakovost grozdja in s tem vina. Danes vežejo trte na enojni guyot, na hektar imajo približno 5.000 trsov in zagovarjajo nizko obremenitev. Sodobna mehanizacija olajšuje delo, vendar najpomembnejša dela, med katera štejejo tudi...

Načini vzgoje vinske trte so se z leti spreminjali, odbrali pa so tiste, za katere so prepričani, da dajo najvišjo možno kakovost grozdja in s tem vina. Danes vežejo trte na enojni guyot, na hektar imajo približno 5.000 trsov in zagovarjajo nizko obremenitev. Sodobna mehanizacija olajšuje delo, vendar najpomembnejša dela, med katera štejejo tudi trgatev, opravijo ročno. Donos se giblje med 35 in 40 hektolitri na hektar, kar pomeni, da vsaka posamezna trta botruje eni steklenici vina. Večina vinogradov – skupaj obdelujejo 7 ha – je v bližini domačije, vendar imajo tudi bolj oddaljene. S pravilno izbiro sort za posamezne lege lahko dosežejo vrhunsko kakovost tako pri rdečih kot belih sortah. Najprimernejše lege za bele sorte so: Breg, Podpč, Ronk in Pod hišo, za rdeče pa Pri Reki in Hruševlje.

Več
 • 7,90 €

  Ob nakupu 12: 7,11 €

  Kot pomlad v kozarcu. Nežna, vendar odločna. S popolnim ravnovesjem med kislino, alkoholom in minerali. Privlačna, vendar nevsiljiva sadnost. Prava princeska z značajskimi potezami kraljice. Sveža je nezamenljiva za zdravice in tek zbujajoče predjedi.

 • 7,90 €

  Ob nakupu 12: 7,11 €

  Nezgrešljiv vonj bezgovega drevesa v cvetu je prizemljen s svežino trav in zelišč, v ustih podkrepljen z mineralnostjo. Mlad kozji sir je njegov najboljši partner, ne brani pa se niti zelenjavnih jedi, belega mesa in še posebej rib.

 • 7,90 €

  Ob nakupu 12: 7,11 €

  Rdečkasti odtenki ga izdajajo. Še bolj opojne vonjave zrelega sadja in zelišč. V ustih širok, z dolgim in kompleksnim pookusom. Močno vino za krepko hrano, bolj primeren za mesne kot zelenjavne jedi. Kje še pripravljajo kapunovo juho?

 • 7,90 €

  Ob nakupu 12: 7,11 €

  Briški terroir mu je pisan na kožo: redkokje lahko razvije tako eleganco, kot prav pri nas. V cvetici prevladujejo mehke sadne note jagodičevja, višnje, slive, ki jim družbo delajo zeliščni odtenki (meta, lovor, čajevec), z zorenjem pa začno izstopati topli okusi karamela, melase, čokolade... Naravni zaveznik mesa na žaru.

 • 14,90 €

  Ob nakupu 12: 13,41 €

  Z eno besedo: poletje. Sadne note so izrazite, kvasovke so pustile prijetno noto kruhove skorje, zorenje v lesu je dalo vinu potrebno širino, vendar ne na račun svežine. Vino za velike priložnosti in jedi, pri katerih si kuhar lahko da duška z začimbami, zelišči in dišavnicami.

Prikazanih 1 - 6 od 6 izdelkov