Podkategorije

 • Gašper

  Gašper o svoji novi liniji vin pravi, da se mu zdi bolj pomembno to, kar nam vino kaže v kozarcu, kot sama zgodba. Vtis prvega srečanja vina s pivcem je tisti, ki lahko določi dolgoročno prijateljstvo ali kratko srečanje. In to je bilo vodilo pri kreiranju vin Gašper. Skupaj z odličnim enologom iz Goriških Brd, Darinkom Ribolico sta se držala modernega stila z močnim pečatom Goriških Brd. Pred očmi je imel pivca, njegova pričakovanja in zahteve po dolgoročnem prijateljstvu, saj kvaliteta vina ni edini faktor. Pomembna je tudi kupcu prijazna cena ter skrbno dodelan izgled. Etikete vsebujejo različne karakterje ribic, ki so že več kot 50 let zaščitni znak družinskega delovanja na vinsko-gostinskem področju.

 • Marjan Simčič

  Kmetija Simčič je bila vedno v vrhu slovenskega vinogradništva, vendar je vzpon, ki ga doživljajo v zadnjem času,res nekaj neverjetnega. Marjan deluje zelo samozavestno in zelo rad razdaja svoje veliko znanje o vinu. Ogromno hodi po svetu, kjer promovira svoja vina in hkrati nadgrajuje svoje znanje Celotna linija je zelo elegantna, čista. Bela etiketa predstavlja sveža vina, lahka, a s karakterjem. Vina, ki ne zahtevajo vse naše pozornosti pri pitju, a vseeno delujejo zelo šarmantno. Marjanov ponos in odsev njegovega videnja o vinu predstavljajo reserve Simčič. To so vina, ki so na mnogih vinskih kartah najboljših svetovnih restavracij. Dosegajo ogromne uspehe in so okronana z mnogimi priznanji. Vina so pridelana naravno in so narejena na dolgi rok. Dobra so danes in bodo tudi po desetih letih staranja. Za šarm, lepoto in optimizem v vinih Marjana Simčiča gre ogromno zaslug njegovi družini, ki mu vseskozi trdno stoji ob strani.

 • Edi Simčič

  V kleti Edi Simčič so neverjetni perfekcionisti. Poudarek dajejo prav vsakemu detajlu, od vinograda do kartona v katerem so hranjene steklenice. Imajo 7,5 hektara vinogradov in prav tam opravijo večino dela, ki daje čar njihovim vinom. Trte so zelo malo obremenjene in trgajo le prezrelo grozdje. Vina so čista, sortna, polna in obetajoča. Kmetija, ki ve kaj hoče.

 • Movia

  Aleš Kristančič je vodilni slovenski in tudi zelo priznan v svetu. Definitivno ga lahko okličemo »leader« med kolegi, saj je s svojo karizmo, predanostjo in energijo, prišel na mnoge prave vinske karte na svetu. O vinih vedno govori zelo čustveno in nemalo je tistih, ki so se na njegovi kmetiji prepričali, da je vino tista prava pijača. Ima dve blagovni znamki. Vila Marija je blagovna znamka vin pridelanih iz grozdja, zraslega na mladih trtah. Rast na mladih trtah je še zelo bujna, zato takšna vina izkoristijo mladostno živahnost trte ter odsevajo njeno iskrivost, svežino in razigranost. Movia je blagovna znamka vin iz zrelih vinogradov. Ko se v zrelem vinogradu rast umiri, je grozdje na trtah bolj pravilno porazdeljeno. Vino, pridobljeno iz grozdja trt, ki so plod dolgoletnega dela in naložb, je zato toliko bolj dragoceno.

 • Posestvo Burja

  Posestvo Burja - Primož Lavrenčič: "Spoštujem lokalne sorte. Zato je vsa moja energija usmerjena v vipavske, primorske sorte. Zato sem kupil 60 let star vinograd Malvazije (Stranice). Zato sadim Zelen, Pokalco (Schiopettino), Rebulo, Malvazijo, Laški rizling. Med podedovanimi vinogradi ostaja še Pinot noir, moj izziv in poklon Burgundiji. Svet mikroorganizmov v vinogradu štejem kot pomembno identiteto kraja. Zato uporabljam spontane fermentacije. Da tudi pri belih vinih zagotovim kontakt med naravno mikrofloro in vinom dodam v mošt 15 – 20% jagodnih kožic, ki ostanejo v vinu vse do prvega pretoka, v primeru belih vin iz linije Petite Burja je to 3. – 5. mesecev, v primeru belih vin iz linije Burja to pomeni 10. – 13. mesecev. Rdeča vina imajo ta stik zagotovljen v 10 do 20 dnevni maceraciji. Odkrivam raznolikost vinogradov. Vsi vinogradi so družinska last. Vsi so obdelani po načelih biološke pridelave in so v postopku pridobitve certifikata (Kon-cert). Tak način pridelave se je prakticiral že od nekdaj, vsaj 20 let."

 • Sutor

  Sutor je morda več kot le zgodba o vinski kmetiji nekje na zemlji. Je predanost generacij ljudi svojemu delu, ljubezen do zemlje, sonca in neba. Je poskus razumeti, uresničiti usodo. Je vino.

 • Batič

  V 16. stoletju so zasvetila prva vina Batič, ki jih je podpisoval vpliv menihov, ki so takrat živeli na posestvu Batič v Šempasu. Podobo posestva je čas do danes precej spremenil. Sledi menihov skoraj ni več. Freske po stenah so zbledele, imena menihov so pozabljena. Kjer je stala kapelica sv. Roka raste trtica bršljana, ki jo je zasadila neznana roka. O obstoju menihov tiho govorijo le vina. Prisotna iz generacije v generacijo, 400 let. Vse do danes. Vina Batič, rojena po tradicionalni metodi Šempaskih menihov.

 • Bailly Lapierre

  Bailly, vas v Chabis-u, najbolj severna regija Burgundije, je rojstni kraj klasifikacije AOC Crémant de Bourgogne.
  Bailly Lapierre že od leta 1972, v svoji podzemni, v skalo izklesani kleti , prideluje peneča vina po klasični metodi.

  Bailly Lapierre je kooperacija/zadruga, kjer je združenih 430 vinogradnikov, ki zagotavljajo grozdje za pridelavo Cremanta. Njihova letna pridelava je 25.000 hl oz. skoraj 3.5 miljonov steklenic. Stalno imajo na zalogi 5 miljonov steklenic, s čimer zagotavljajo konstantno kvaliteto.

 • Blažič

  Borut je zelo načelen in vztrajen. Večkrat si izbere trnovo kot lažjo pot. Vse za ceno pravih in poštenih vin. Na degustacijah in predstavitvah je miren, besedo raje predaja vinom. Ta govorijo besede s težo, ki še dolgo odmevajo. Večina vin je narejenih na dolgi rok, hodijo po daljši poti hriba, a ko stopijo na vrh, se jih vidi daleč.

 • Bodegas Ontañón

  V kleti Bodegas Ontañon iz Rioje pridelujejo vina od leta 1984. Danes veljajo za klet kjer ob izvrstnem vinu gojijo tudi naklonjenost do umetnosti. Prepričani so, da lahko ljudem z vinom približajo umetnost, in da sta vino in umetnost povezana že od začetka pridelovanja vina. Klet Ontañon im v lasti 180 hektarjev vinogradov. Pri pridelovanju vina se držijo načela, da je pridelovanje vina umetnost. V vsaki fazi pridelave od trte, grozdja, mošta do vina, skrbijo za najboljše pogoje. Grozdje različnih sort se trga ob času, ko določena sorta doseže popolno zrelost. Grozdje se stiska v navadnih in vertikalnih prešah, slednje skupaj s potapljanjem kape, omogočajo vinu izjemno globoko in močno barvo. Po fermentaciji vinu pustijo čas, da si odpočije od vrenja, nato pa ga pretočijo in izberejo kateri del vin bodo starali v hrastovih brarique sodih. Klet ima preko 5000 francoskih in ameriških barrique sodov. V senci kleti ob 70-80% vlažnosti, stalni temperaturi 14-15 so vinu zagotovljeni najboljši pogoji za počasno a konstantno nabiranje kompleksnejših arom in močnejšega karakterja. V steklenice se tako polni zrelo vino, primerno za uživanje.

 • Casa Alexandre Relvas

  Geografske značilnosti Terroir je tu izredno naporen za trte. Podnebje je vroče in suho, prst je peščena in izredno prepustna, padavin je izredno malo. Da bi zagotovili pogoje za razvoj trt, ima klet na voljo dva skladiščna jeza s skupno kapaciteto 160.000 m³ vode. Namakanje nadzorujejo glede na lastnosti, ki jih želijo poudariti v letniku. Pri tem jim pomaga lastna meteorološka postaja, ki jo dopolnjujejo stalne raziskave prsti in nadzor vinogradov. ZGODOVINA Klet je bila ustanovljena leta 2000. Prve trte so posadili leta 2001. Lastnik je takoj zaposlil dva mlada, a že priznana enologa, ki sta z veseljem sprejela izziv. O KLETI Posestvo obsega 175 hektarov, od tega 35 hektarov vinogradov. V vinogradih so posadili avtohtone portugalske sorte tega področja (aragonês, tricandeira in alicante bouchet). Trte so sadili na razdalji 2,8 x 1,2 m v dvojnem kordonu Royat. Na posestvu se trudijo zagotovljati, da so njihova vina vedno pridelana čim bolj okolju prijazno. Poskušajo izkoristiti celotno obstoječo floro in favno , da bi se izognili eroziji prsti in povečali vsebnost organske zemlje. Klet, ki je bila zgrajena leta 2003, omogoča predelavo 360 ton grozdja, kar je celoten pridelek posestva.

 • Castello Banfi

  Mogočna klet kot je Castelo Banfi je redkost, a ne po velikosti 2.830 lastnih hektarjev ali po moderni kleti, temveč zato, ker je zrasla več kot dvajset let od tega v sanjah družine Mariani. Posestvo družine je bilo prekrito z gozdovi, kljub temu pa so tam videli točno to kar so iskali primeren teren za vzgojo vinskih trt. John in Harry Mariani sta imela jasen cilj pridelati odlično italijansko vino neprimerljive kakovosti. Leta 1984 je družina v območju Montalchina kupili grad in ga poimenovali Castello Banfi. V gradu sedaj deloma nad zemljo deloma pod zemljo stoji vinska klet BANFI, kjer trenutno počiva 2.000 barrique sodov. Celotna klet ima kapaciteto 12 milijonov litrov letno. Na določenih predelih kjer sedaj gojijo vinsko trto je bilo včasih morje, tla so tam bogata s kalcijem in še dandanes vidimo ostanke školjk.

 • Champagne Delamotte

  Delamotte Champagne je šampanjec za vsako priložnost, podnevi ali ponoči. Odličen za velike proslave ali manjša druženja. Uživajte v njem kot aperitivu ali ob sladici. Razvajajte se z njim pri lenerjenju ob bazenu ali na vrtu. Naj bo vaš spremljevalec na romantični večerji. To je šampanjec s karakterejm in eleganco ter prijeten za pitje. Izredna kvaliteta je rezultat tradicije in visokih standardov vinogradništva. Delamotte Champagne je izreden šampanjec s presenetljivo ugodno ceno.

 • Champagne Deutz

  Šampanjska klet Deutz izvira iz kraja Ay, ki je med bolj poznanimi kraji v francoski pokrajini Šampanija (Champagne). Je zgodba o uspehu več generacij, predanosti, strasti in navdihu. Deutz sta ustanovila William Deutz in Pierre-Hubert Geldermann leta 1838, oba vinska trgovca iz Aix-la-Chapelle. Prepričana sta bila, da je so najboljši vinogradi ključ do dobrih vin in zato pričela kupovati vinograde in pridelovati vino. S svojim enološkim znanjem, poznavanjem trga in željo po uspehu, sta razvila znamko, ki je mednarodno znana.

 • Champagne Dom Pérignon

  Dom Perignon je blagovna znamka hiše Moet & Chandon iz pokrajine Champagne v Franciji, ki nosi ime po menihu Pierre Perignonu, kateri je prvi, v 16. stol., nenamenoma izumil metodo za pridelavo penečih vin, ki se uporablja še danes. Prvi letnik Dom Perignona je bil 1921 in je bil naprodaj šele leta 1936.

 • Champagne Drappier

  Že v 12. stoletju so menihi v tem delu Francije pridelovali vino. S šampanjcem se družina Drappier ukvarja od leta 1604 naprej. Kot zanimivost Vam želimo povedati kdo vse je že kupec podjetja Drappier. Med drugimi je bil to Charles de Gaulle nepozabni francoski general in kasnejši predsednik republike. Med predsedovanjem Jacquesa Chiraca je bilo vino Drappier protokolarno vino v Elizejski palači. Francoskima državnikoma se med kupci pridružujejo tudi japonski cesar, pokojni Luciano Pavarotti ter Zinedine Zidane. V Sloveniji pa šampanjca Drappier ne pozna skoraj nihče. Razlogi za to so zelo preprosti. Drappier uporablja le grozdje lastnih vinogradov, ki jih obdelujejo na ekološki način. Tako velikih količin, kot druge znane šampanjske hiše, ki kupujejo grozdje Drappier ne more in noče pridelovati. Drappier velja v Franciji za prvovrstno znamko in večina njegovih vin se proda prav na dobro izobraženem domačem trgu. Za poznavalce: Modri Pinot raste pri Bouzyju in Ambonnayu, Chardonnay pri Cremantu.

 • Champagne Gosset

  V najstarejši šampanjski kleti Gosset, so 400 let polagali veliko pozornost na ohranitev dobrega ugleda blagovne znamke, ter družinskega znanja pridelave šampanjca.

 • Champagne Krug

  Ustanovitelj kleti Krug, Johann-Joseph Krug, je bil samosvoj človek, saj se je odpovedal udobnemu položaju v uveljavljeni kleti, ter začel na novo svojo pot. Imel je samo eno vizijo, ter seveda talent, da usvari šampanjec, ki bo popolnoma drugačen od ostalih. Krug je danes sinonim konstantne kvalitete, kar je prava redkost. Ko pijete Krug, delite vso predanost, strast in izkušnje prednikov, ki so ustvarjali Krug. Krug je vsakič znova, ko ga pokusite, odkritje.

 • Champagne Louis Roederer

  Louis Roederer je šampanjska hiša, ki je stacionirana v Remis-u v Šampaniji. Ustanovljena je bila leta 1776, od leta 1819 pa je v lasti družine Rouzaud. Je ena redkih šampanjskih hiš, ki je v celoti v družinski lasti. Njihov paradni konj Cristal so pili že na ruskem dvoru, saj ga je car Nicholas II izbral za uradni dvorni šampanjec. Letna proizvodnja vseh njhovih šampanjcev (Brut Premier, Brut vintage, Brut Rosé, Blanc de Blancs in Cristal) se giblje okoli 3 miljone steklenic in jih izvažajo v 80 držav po celem svetu. Hiša Louis Roederer imam v lasti 214 ha vinogradov, ki so enakomerno razporejeni v treh glavnih področjih Šampanije, v Montagne de Reims, v Vallée de la Marne in v Côte des Blancs.

 • Champagne Moët & Chandon

  Moët & Chandon is one of the world's largest manufacturers of champagne and one of the best known champagne houses in the world. Founded in 1743, the house now owns over 1,500 acres (6 km²) of vineyards and annually produces over 2,000,000 cases of champagne. In 1962 it became the first champagne house to be listed on the French stockmarket. The company dates to 1743 when Claude Moët began shipping this stuff from the Champagne region of France to Paris. The reign of Louis XV coincided with an increased demand for sparkling wine. Moët expanded rapidly and by the end of the eighteenth century was exporting the drink all over Europe and to the United States. Claude's grandson Jean-Rémy Moët took the house to international prominence catering to such elite clientele as Thomas Jefferson and Napoleon Bonaparte. Chandon was added to the company name when Jean-Rémy Moët turned over half the company to his son-in-law Pierre-Gabriel Chandon de Briailles in 1832, and half to his son Victor Moët.

 • Champagne Pol Roger

  Pol Roger je prodal prvo steklenico januarja 1849. Družinske razmere so ga prisilile, da je začel posel s šampanjci. Njegov oče, ki je bil notar, je dobil neozdravljivo bolezen in ni mogel več opravljati svojega posla. Njihov kupec je bil trgovec v vasi Ay, rodnem kraju Pol Rogerja. Podjetje se je razvijalo hitro. Leta 1951, so se iz Ay preselili v Epernay. Že leta 1855 je Pol začel favorizirati suhe šampanjce, ker je vedel, da imajo Angleži take radi. Do leta 1899, ko je ustanovitelj podjetja Pol Roger umrl, si je ime pridobilo že veliko prepoznavnost. Trajalo je le 30 let. Klet Pol Roger, ki se razteza na kakšnih 7 km, je med najhladnejšimi (cca. 9,5°C) in najglobljimi v Epernay-u. Najnižja točka je 33 metrov pod zemljo. Take razmere so idealne za sekundarno fermentacijo in zorenje na kvasovkah; rezultat je fina in čvrta pena iz drobnih mehurčkov, kar je zaščitni znak kleti Pol Roger.

 • Champagne Ruinart

  Začetki kleti Ruinart segajo v leto 1726, 60 let pred francosko revolucijo in je ena najstarejših šampanjskih kleti v Franciji. Njihov slogan je “Wines with power and finesse”, se pravi vina z energijo, močjo in finostjo. In prav takšni so njihovi šampanjci, elegantni in veličastni. Sorti, Chardonnay in Modri Pinot, katere uporabljajo za svoje šampanjce, rastejo na najboljših legah v Šamapniji (grand cru in premier cru).

 • Champagne Salon

  Začetki kleti Ruinart segajo v leto 1726, 60 let pred francosko revolucijo in je ena najstarejših šampanjskih kleti v Franciji. Njihov slogan je “Wines with power and finesse”, se pravi vina z energijo, močjo in finostjo. In prav takšni so njihovi šampanjci, elegantni in veličastni. Sorti, Chardonnay in Modri Pinot, katere uporabljajo za svoje šampanjce, rastejo na najboljših legah v Šamapniji (grand cru in premier cru).

 • Champagne Serge Mathieu

  Serge Mathieu nadzoruje celotno pridelavo, pri katerem mu je zadnjih par let pomagal Michael Jacob. Pomemben je prav vsak korak od trgatve do zorjenja vina, kar se potem odraža na vinu. Zvesti ostajajo tradicionalni klasični oz. šampanjski metodi, saj je le to ključ do uspeha. Trudijo se na prav vsakem koraku procesa pridelave, ter s tem ohranjajo kvaliteto sadnosti in prav zaradi tega, jim je potrebno dadati le minimalno količino sladkorja oz. likerja "dosage", s čimer tudi ohranijo naravne in sveže arome.

 • Champagne Veuve Clicquot

  Hišo oz. blagovno znamko Veuve Clicquot je ustanovil Philippe Clicquot-Muiron let 1772. Skozi zgodovino in razvoj šampanjca nasploh, je znamka z značilno rumeno etiketo igrala pomembno vlogo. Od leta 1987, je Veuve Clicquot del skupine Louis Vuitton Moët Hennessy.

 • Château d'Yquem

  Od kje prihaja ime Yquem? Nasprotno od popularne legende, ime Chateau d'Yquem ni povezano z znanim pisateljem Michaelom Eyquem de Montaigneom. Določeni etimologi menijo, da je ime izpeljanka germanskih besed, kot tudi popularna imena iz 10. stol. kot so Aichelmus, Alkemus, Ayquelmus in Ayquemare imajo iste korenine. Eyquem izhaja iz teh arhaičnih imen, ki je pogost priimek v Bordoju od 16. stol. naprej.

 • Chateau Ferran

  Château Ferran leži v apelaciji Pessac Leognan v Bordeaux-u. Ustanovljen je bil leta 1976. Njihovih 20 ha vinogradov je obdanih z gozdom. 20% njihovih vinogradov zasedajo bele sorte, od teh je 40% Sauvignona, 45% Semilliona in 15% Muscadella. Rdečih sort je 80%, od tega 40% Cabernet Sauvignon, 45% merlot in 15% Cabernet Franc.

 • Chateau Lascombes
 • Chateau Lassegue

  Chateau Lassegue je iz St Emiliona in je po moji oceni eno najboljših vin, ki sem jih v tednu dni Aprila uspel poskusiti. Letnik 2011 je bil izjemen, ampak še bolj pa so me navdušili njihovi starejši letniki, predvsem 2004, 2006, 2008 in 2009. Vino je na bazi Merlota in je izjemno, ampak res izjemno bogato. Piere je ob prevzemu dvorca, najprej naredil sondiranje tal, razbral 11 lokacij, ki jih vinogradniško obdeluje vsako posebej in seveda tudi vinificira posebej. Vino odleži dve leti v lesu, kateri vinu ne pusti nobenih posledic in je zgolj posoda za rast. V ustih je bogato, dolgo in izjemno precizno definirane sadnosti. Potrebuje dekantiranje in je velik potencial staranja, vsaj 20 let! Gašper Čarman

 • Château Le Pey

  S površino 49 ha vinogradov je Chateau Le Pey najstarejše in najpomembnejše posestvo družine Compagnet. Chateau Le Pey je član Cru Bourgeois Alliance od leta 2003. Françoise in Claude, ter njuna sinova Oliver in Pierre obdelujejo in obvladujejo celotno proizvodnjo od trde do steklenice vključno z marketingom.

 • Château Lynch Bages

  John Lynch, oče Johna, je emigriral leta 1691 iz Galwaya na Irskem v Bordeaux, kjer je 1749 po ženi podedoval posestvo v vasi Bages. To leto je leto ustanovitve Château Lynch-Bages. Posestvo meri 90 ha in je locirano le streljaj in Pauillaca. Vinogradi se razprostirajo po slemenu in se spuščajo proti ustju reke Gironde. Prst v vinogradih je apnenčasta in prevladujejo rdeče sorte 73% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 10% Cabernet Franc in 2% Petit Verdot ter malo, približno 4,5 ha belih sort 40% Semillion, 40% Sauvignon in 20% Muscadelle.

 • Château Minuty

  Dedek današnjih lastikov, Gabriel Farnet, je ustanovil Chateau Minuty leta 1936. Leta 1955 je Ch. Minuty dobil prestižni naslov "Cru Classé des Côtes de Provence", ki je bilo podeljeno samo 23 kletem v Provansi. Oče, Etienne Matton, ki je bil dolga leta predsednik združenja "Classified Growths", je ponovno nasadil avtohtone porvansalske sorte, ter omejil pridelek po trti, s čimer si je prizadeval k najboljši kvaliteti, in ohraniti dobro ime kleti v najboljših restavracijah na azurni obali. Danes v enakem duhu kot njun oče in ded, peljeta najprej klet Jean-Etienne in François Matton.

 • Chateau Olivier
 • Château Palmer

  ZGODOVINA Posestvo je leta 1814 kupil angleški generalmajor Charles Palmer. Bil je dinamičen in podjeten človek, ki je posestvo razširil in posodobil. Lastnik posestva je danes civilna družba Château Palmer. Leta 1938 so jo ustanovile francoske, angleške in nizozemske družine. Družba je še vedno v lasti njihovih potomcev. PODROČJE Margaux – v regiji Médoc v Bordeauxu. Vina s področja Margaux so subtilna in delikatna, z neprimerljivo eleganco. TERROIR Château Palmer se nahaja na prodnatih tleh, ki jih je nasipala reka Garonne v komuni Cantenac. Prevladujoče prodnata prst, podlaga z visoko prepustnostjo in dobra izpostavljenost soncu skrbijo za Palmerjev izstopajoči karakter. VINOGRADI Palmer ima 52 hektarjev vinogradov, kjer raste v povprečju 47 % Merlota, 47 % Cabernet Sauvignona in 6 % Petit Verdota. Povprečna starost trt je 37 let.

 • Château Pontet - Canet

  Jean-François de Pontet, kraljevi guverner Médoca je v začetku 18. stol. združil več načrtov vinogradov v Pauillacu. Več let kasneje so se dodali sosednji vinogradi in združili v posest imenovano Canet. To je bil začetek ene največje posesti v Medocu.

 • Château Smith Haut...

  Družina Bosq je začela že leta 1365 tu gojiti grozdje. V 18. stoletju je posestvo kupi škot George Smith in ji dal sedanje ime. Zgradil je osrednjo graščino in izvažal, danes znamenito vino, v Anglijo z lastno ladjo. Leta 1990 se je Daniel Cathiard, današnji lastnik, zaljubil v posest in se pridružil seznamu prestižnih lastnikov. Združil je stare metode in sodobno tehiko: organski kompost, majhni leseni sodi, (na posestvu ji izdelujejo sami, saj imajo svojega lastnega sodarja, kar je posebnost), staranja vin na drožeh. Vino znano po vsem svetu s svojo čudovito eleganco, Smith Haut Lafitte nedvomno zasluži posebno pozornost.

 • Chateau Quintus
 • Cilić

  Miša Cilić je izjemen, verjetno najboljši srbski vinar, ki se je izpopolnjeval v različnih svetovno priznanih kleteh, med drugim tudi v Bordeauxu. Bordeaux je pustil močan pečat na njegovem vinskem razvoju, saj je stil njegovih vin zelo "bordojski". Izjemna eleganca in sortna odkritost vas ne bosta pustili ravnodušne.

 • Col dOrcia

  ZGODOVINA KLETI Col d´Orcia je ena najstarejših kleti v Montalcinu. Že leta 1933 je sodelovala na prvi predstavitvi italjanskih vin v Sieni. Zgodovina posestva sega v 18. stoletje, ko ga je ustanovila plemiška družina Delle Ciaia. GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI Posestvo leži na južni strani pobočja Montalcina. Lega je hribovita, najvišji vinogradi ležijo na nadmorski višini 450 m. Za gojenje trte je primerna zaradi izpostavljenosti južni strani, kjer jo pred pretiranimi padavinami ščiti gora Monte Amiata. Morje je oddaljeno le 35 km, zato je podnebje tipično mediteransko. Padavine so najpogostejše marca, aprila, novembra in decembra. Veliko število sončnih dni zagotavlja postopen razvoj grozdja in omogoča, da grozdje oberejo šele ob polni zrelosti. Prst je revna, podlaga je večinoma skalnata. Področje ni izpostavljeno podnebnim pojavom, kot so megla, slana, pozeba. Stalni rahli vetrovi zaokrožujejo primerne pogoje za zdrav razvoj trte. Col d'Orcia DANES Klet ima v lasti skoraj 140 hektarjev vinogradov. Od tega jih je 115 ha zasajenih s sorto Sangiovese, iz katere pridelujejo svetovno znano vino Brunello di Montalcino. Po količini pridelanega vina je klet na tretjem mestu v Montalcinu, a tudi edina, ki prideluje vina le iz grozdja pridelanega na svojih posestvih. To zagotavlja, da je grozdje pregledano s strani strokovanjakov in da le-ti jamčijo za njegovo kvaliteto. Glavni enolog kleti je g. Pablo Harri, svetovno priznani enolog in degustator. Kot enolog je delal tudi v kleti Villa Banfi (danes Castello Banfi). V času vodstva družine Cinzano je začela Col d'Orcia pri raziskavah sodelovati z univerzami iz Firenc, Pise in Milana. Veliko skrbi posvečajo grozdju in njegovemu primernemu razvoju. Pablo Harri nam je nekoč hudomušno zaupal: »Vino lahko v kleti le poslabšam, kajti moje sestavine so optimalne«.

 • Coronica

  Vinogradniška tradicija je v družini prisotna že štiri generacije. Vinogradi in klet Coronica se nahaja v bližini Umaga v hrvaški Istri. Najmlajši sin Moreno, je skupaj z očetom Ottavianom pričel vino pridelovati na modernejši način, kot je bilo do takrat. V obdelavi imajo 20 ha vinogradov na, od nekdaj pozananem vinorodnem predelu, imenovanem “grande bosco”. Vinogradi ležijo na nadmorski višini med 20 in 50 m, zemlja je rdeča – terra rossa, vzgajajo pa pred vsem avtohtone sorte, kot sta istrska Malvazija in Teran.

 • Diadema

  Posest Fattoria Villa L`Olmo se nahaja v Impruneti, na samem začetku zaščitene Italijanske pokrajine Chianti in je v družinski lasti zdajšnjega lastnika, dr. Alberta Giannottija, že od leta 1735. Villa L`Olmo je že od nekdaj znana po svoji proizvodnji vina in olivnega olja. Diadema je nastala v tradicionalnem duhu, a vendar z željo po drugačnosti in edinstvenosti, kar postane očitno že takoj, ko samo pogledamo kolekcijo vin in šampanjcev Diadema. Odmik od tradicije se pokaže v posebnem dizajnu steklenice, nadaljuje pa se z odkritjem pravega presenečenja, ko poskusimo njeno edinstveno in visoko kakovostno vsebino. Prav posebna pozornost je posvečena tudi vsaki podrobnosti pri kreiranju etikete: s sodelovanjem s podjetjem Swarovski, čigar kristale na posestvu ročno vgradijo v vsako etiketo. Diadema je patentirana ideja. Zakaj DIADEMA? Diadema pomeni čustva, luksuz, edinstvenost in presenečenje. Diadema je vse, o čemer ste sanjali, da boste našli v steklenici vina ali šampanjca. Diadema predstavlja vrhunska vina in šampanjce v edinstvenem in ekskluzivnem pakiranju.

 • Dobuje

  Načini vzgoje vinske trte so se z leti spreminjali, odbrali pa so tiste, za katere so prepričani, da dajo najvišjo možno kakovost grozdja in s tem vina. Danes vežejo trte na enojni guyot, na hektar imajo približno 5.000 trsov in zagovarjajo nizko obremenitev. Sodobna mehanizacija olajšuje delo, vendar najpomembnejša dela, med katera štejejo tudi trgatev, opravijo ročno. Donos se giblje med 35 in 40 hektolitri na hektar, kar pomeni, da vsaka posamezna trta botruje eni steklenici vina. Večina vinogradov – skupaj obdelujejo 7 ha – je v bližini domačije, vendar imajo tudi bolj oddaljene. S pravilno izbiro sort za posamezne lege lahko dosežejo vrhunsko kakovost tako pri rdečih kot belih sortah. Najprimernejše lege za bele sorte so: Breg, Podpč, Ronk in Pod hišo, za rdeče pa Pri Reki in Hruševlje.

 • Dolfo

  Domačija Dolfo je na Ceglem, ob slovensko-italijanski meji. Vinogradi so delno v eni, delno v drugi državi. Skupno negujejo 14ha vinogradov, 4 v Italiji in 10 v Sloveniji. Naravne danosti so zemlja, zemljepisna lega in vreme: njihova kombinacija daje edinstvene pogoje za rast trte in zorenje številnih vinskih sort. Ljubitelji vina so takoj vzljubili njihova izjemno suha vina. Sledil je uspeh, ki je botroval širitvi vinogradov, izgradnji nove kleti, ureditvi degustacijske sobe. Družina Skočaj danes obdeluje 14ha vinogradov in letno ponudi tržišču 120.000 steklenic vina.

 • Domaine de Chevalier

  Posestvo Domaine de Chevalier je veliko 80 ha, od tega 35 ha vinogradov. Vinogradi so obrnjeni proti sever-jug, kar jim zagotavlja idealno izpostavljenost soncu. Trte so relativno mlade (povprečno 20 let), zaradi ponovnega sajenja in večkratni pozebi. Sorte grozdja so skrbno izbrane, da iz danih možnosti izkoristijo kar največ. Učili so se tudi na lastnih napakah in prišli do razmerja, kot ga imajo danes. Bele sorte sestavljajo Sauvignon 70% in Semillon 30%. Rdeče sorte sestavljajo Cabernet Sauvignon 65%, Merlot 30% in Cabernet Franc 5%, ter nekaj malega Petit Verdota, ki so ga posadili leta 1995.

 • Domino de Pingus

  Dominio de Pingus je vinska klet iz Španije, ki se nahaja v Quintanilla de Onésimo v provinci Valladolid z vinogradi v okolici La Horra v regiji Ribera del Duero. Klet je leta 1995 usatnovil danski enolog Peter Sisseck, ki se je učil od svojega strica. Ko je ustanavljal klet Dominio de Pingus, je vedel, da bo to za dolgo časa. Njegovo posestvo ima le okoli 5 ha vinogradov, in vsak del vinograda je ročno obdelan. Prav to, pa je povzročilo majhno proizvodnjo vrhunskih vin, tako dobrih, da je se je v samo nekaj letih uvrstil na najboljše vinske karte na svetu. Vina Domino de Pingus so ena od najbolj zaželenih vin v Španiji in po vsem svetu. Njihovo prvo vino Pingus velja za "kultno vino", ki se prodaja po izjemno visokih cenah, in je eno najbolj cenjenih v vinski sferi. K temu je verjetno pripomogel prav Robert Parker, saj je za letnik 1995, prvi letnik Pingusa izjavil da je: "Eno izmed največjih in najbolj zanimivih vin, ki sem jih kdaj okusili". V svojem portfoliju imajo še tri druga vina, in sicer Flor de Pingus, in posebno osnovno vino, Ribera del Duero "Amelia". Nedavno je Dominio de Pingus ustanovil skupni projekt z lokalnimi proizvajalci grozdja, da bi zaščitili stare trte Tempranillo in pomagali promovirati to sorto v svetu. Vino se imenuje "PSI", in tako so vinskemu trgu ponudil še četrto vino.

 • Dow' s

  Ena največjih kleti v Portu je Dow`s. So pionirji modernega kletarjenja in v lasti imajo eno najbolj modernih kleti v Douru Quinta do Sol. Stil portov Dow`s so strukturna in suha vina, pri letniških portih - Vintage - pa je zelo lepo razvidna eleganca in zrelost. Vse od ustanovitve leta 1798 je v 100% lasti družine Symington.

 • E.Guigal

  Zgodovina kleti E.Guigal sega v leto 1946, ko jo je ustanovil Etienne Guigal v majhni zgodovinski vasici Ampuis, ki leži v apelaciji Côte-Rôtie, v severni dolini reke Rhone v Franciji. Klet E.Guigal vinificira in stara vsa vina iz znamenitih leg, kot so Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Tavel in Côtes-du-Rhône v svoji kleti v Ampuisu. Od leta 2003 uporabljajo v kleti izključno sode iz lastne sodarne.

 • Esporão

  Korenine in pridelava vin v Herdade do Esporão segajo daleč v zgodovino, v čas bronaste dobe. Že v času rimljanov, so vina iz vinogradov, kjer so danes vinogradi Esporao, izvažali po celem rimskem imperiju. Zgodovina samega posestva Esporao psega v leto 1983. Esporao je vodilni pridelovalec vin na Portugalskem. Monte Velho, ena izmed dveh premium liniji, je najbolj izvažano vino iz Portugalske.

 • Fernando de Castilla

  Klet Fernando de Castilla je ustanovila družina Andrada-Vanderwilde, ki je bila v zadnjih treh stoletjih v Andaluziji med večjimi lastniki zemlje. Fernando Andrada-Vanderwilde je leta 1969 ustanovil blagovno znamko, pod katero so se prodajali samo Brandy Gran Reserva, Old Pedro Ximenez Sherry in sherry kis. Podjetje ima klet v zgodovinskem centru Jereza. Leta 1999 je klet prevzel Jan Pettersen, ki je 15 let delal v skupini Osbourne, enem največjih konglomeratov za proizvodnjo vina in žganih pijač v Španiji in tudi v svetu. Osbourne je tudi lastnik podjetja, ki prideluje port. Klet Fernando de Castilla je po Pettersenovem prevzemu odkupila kleti Joseja Bustamanteja in jih obnovila. Te kleti imajo zelo dobre solere izjemnih sherryjev. Vina stekleničijo na najbolj naraven način, različnih vin ne mešajo, ne uporabljajo postopkov hlajenja (cold treatment) in stabilizacije, da se tako ohrani kar največ naravnih, predvsem pa vinu lastnih arom. Za večino proizvodov uporabljajo neobarvane steklenice, ki potrošniku omogočajo preverjanje barve vina že na prvi pogled. Znano je namreč, da določeni tipi sherryja po dokaj kratkem času (do 18 mesecev za Fino) izgubijo svežino in tudi značilno barvo. Uporabljajo 500 ml steklenice, ker so za alkoholizirana (fortified) vina izredno primerna. Predvsem zaradi tega, ker naenkrat lažje izpraznimo steklenico z manjšo prostornino, saj določeni sherryji ne smejo biti predolgo odprti. Manjša steklenica potrošniku pove, da se proizvajalec ni usmeril v pridelavo velikih količin, temveč je stavil na kakovost. Po našem mnenju to veliko pripomore k občutku posebnosti dogodka, ob katerem tako vino postrežemo. K svečanosti, enkratnosti dogodka, pripomore tudi dodelana oblika steklenic, za katere je klet prejela že številne nagrade. Fernando de Castilla je najhitreje rastoče podjetje na območju Jerez. Zagovarja moderne metode tako pri trženju kot tudi pri izdelavi proizvodov ter na področju inovacij. Klet je osredotočena na prvovrstne prestižne izdelke. ZGODOVINA REGIJE Prvi je Sherry najbrž omenil starogrški geograf Strabo, ki je živel v 1. stoletju pr.n.št. Zapisal je, da so prve trte v Jerez prinesli Feničani okoli leta 1100 pr.n.št. Arheologi so pred kratkim odkrili dve vinski preši samo 4 kilometre od Jerez de la Frontere v Castillo de Doña Blanca. To odkritje potrjuje, da so ljudje, ki so ustanovili Cades (današnji Cadiz), v regijo iz Libanona prinesli tudi vinsko trto in tradicijo pridelovanja vina. V Xeri (današnjemu Jerezu) so Feničani proizvajali vino in ga prodajali po celotnem Mediteranu, predvsem pa so ga vozili v Rim. Regija z zaščitenima porekloma Jerez-Xérès-Sherry in Manzanilla-Sanlucar de Barrameda Denomination de Origen je na jugu Španije. T.i. »sherry trikotnik« sestavljajo področja znotraj treh mest: Jerez de la Frontera., Sanlúcar de Barrameda in El Puerto de Santa María.

 • Ferrari

  Ferrari je vodilna klet v pridelavi klasičnih penin v Italiji in ena izmed deset največjih na svetu. So dobitniki več prestižnih nagrad in priznanj. Med drugim jim je Gambero Rosso podelil častni naziv vinar leta. Ustanovil jo je leta 1902 gospod Giulio Ferrari, ko je bila pokrajina trento še pod Avstro-Ogrskim imperijem. Po njem še danes nosi ime njihova najprestižnejša prenina. Leta 1952 jo je kupil Bruno Lunelli, prednik družine Lunelli, kateri so še vedno lastniki prestižnih italjanskih penin Ferrari. Pridelava se je povečala od začetnih slabih 10.000 steklenic, na današnjih neverjetnih 5.000.000 steklenic letno.

 • Gaja

  Danes smo deležni že četrte generacije družina Gaja. Družina izvira iz Piemonta v Italiji pravzaprav iz Barbaresca, kjer je leta 1859 bila ustanovljena prva klet. Zgodovinska klet s svojo tradicijo in kakovostjo sega v sam vrh svetovnega vinarstva. Mnogi kleti Gaja pripisujejo zaslužek za prepoznavnost pokrajine Piemont in Barbaresca v svetu. Angelo Gaja je bil gostinec, leta 1905 se je poročil s Clotilde Rey, katera ga je usmerila in spodbujala k boljši kakovosti in predanosti vinu in pokrajni. Angelo, sedanji lastnik predstavlja četrto generacijo. Vstopil je v podjetje leta 1961 in trenutno širi eminentnost kleti. Poslužuje se vsega znanja in izkušenj predhodnikov, očeta in starega očeta. Seveda pa kot izšolan enolog daje kleti poleg tradicionalizma tudi sapico ¨modernizma¨. V Barbaresco kot prvi pripeljal inoks sode. A vino danes inoks sod vidi le pri maceraciji. Klet Gaja v Piemontu ima trenutno v posestvi 100 ha vinogradov, nekaj v pokrajini Barbarescu in nekaj v pokrajini Barolo. Vsa vina Gaje so produkt grozdja gojenega na lastnih posestvih. Leta 1994 se klet širi še v druge pokrajine Italije, in tako kupijo prvo posestvo v Toskani. Kot v rojstnem Piemontu, cilj Angela Gaje je produkcija vin, ki nosijo v sebi kakovost in prepoznavnost pokrajine. Poleg vinogradov v Piemontu, pa je v Ca’Marcandi, v pokrajini Toskana zasadili trte merlota, cabernet sauvignona in cabernet franca in tako sedaj njihova klet poleg Barolov in Barbarescov prideluje še supertoskance.

 • Gravner

  Joško Gravner je.... Joško Gravner. Njegova vina so posledica narave, terena in razmišljanja. Ko je z letnikom 1998 popolnoma spremenil rzamišljanje o vinu in seveda njegovo pridelavo, so se ljudje zgražali. Vinogradnik, ki mu je cel svet jedel z roke, je izjavil da vin, ki jih je prideloval do letnika 1998 ne pije več. Da ne bo pomote, to so bila ena najboljših vin v Italiji takrat. Letnik 1998 je maceriral dlje, vina so bila motna, drugačna, ljudje niso razumeli. Danes, ko je šel še korak naprej v ekstrem - vina so na maceraciji pol leta v amforah - mu je Italija priznala primat. Postal je vinar leta, Rebula in Breg 2002 sta prejela 3 grozde v knjigi Vini d`Italia.

 • Grgić

  Posestvo Grgić se nahaja v kraju Trsteniku na polotoku Pelješac, severno od znamenitega zidu v Dubrovnika, v južnem vinorodnem področju Hrvaške, s prekrasnim pogledom na Jadransko morje.

 • Heartland

  Peter Bourne, Australian Gourmet Traveller WINE magazine april/maj 2004 “Ben Glaetzer pooseblja novo generacijo samozavestnih in odločnih vinarjev.” Robert M. Parker, Jr's The Wine Advocate, Številka # 155 "...Ben Glaetzer.....briljanten vinar". Sophie Otton, Australian Gourmet Traveller WINE magazine April/May 2004 " Ben je moderen in inovativen vinar, ki vedno eksperimentira in se stalno razvija.” V svoji karieri je že prejel prestižno nagrado letalske družbe Quantas za vinarja leta.

 • Istenič

  So pridelovalci penin po klasični metodi. Leta 1968 je mag. Janez Istenič kupil vinograd na Bizeljskem, ki je že stoletja znano po odličnih vinih. Bizeljsko vino je vino ljubeznivega vonja ter prijetnega in polnega okusa z izraženo plemenito kislostjo, zaradi česar so bizeljska vina nadvse primerna za proizvodnjo penin.

 • Izbor Gašper Čarman

  Blagovna znamka Po izboru Gašper Čarman je združitev moči. Združitev moči med vinogradnikom in sommelierjem, katerima skupna lastnost je skrb za vino. Prvi poskrbi za njegov razvoj do točke, ko gre vino v steklenico, drugi pa od steklenice do mize. Vino se rodi v glavi in ta vina so plod skupne ideje, ki jih ne glede na višji ali nižji cenovni razred, druži skupna lastnost: DOBRO! Vinogradniki in vinske sorte so in bodo različni v tem izboru, vedno pa bom strmel k naravni pridelavi in pravim razmerjem med ceno in kvaliteto. Gašper Čarman.

 • Jakončič kmetija

  Uspeh je pridelati dobro vino, pravi dosežek pa je pridelati deset takih. Jakončičevi imajo kvaliteteno celo linijo, od penine do sladkega. Vina so pridelana z ogromno znanja in ljubezni. So zelo sortna in imajo ogromno šarma. Mnogi se navdušujejo nad rdečo Carolino, ki je že vrsto let v samem vrhu slovenskih rdečih vin. Družina Jakončič je dosegla nekaj velikega, so garancija, da so vsa njihova vina dobra. Katerokoli si pač izbereš.

 • Jermann

  Vse, vinogradi in klet, je osnovano na 18. in 19. stol., ko so se uporabljali še osli in konji. Prav zaradi tega so uporabili le naravne materijale, ki se dobijo v okolici, to so kamen in neobdelan les. Uporabljajo sode raličnih velikosti, take, kot so jih uporabljali že od nekdaj, razen 225l barrique sodov. Želijo, da so vina elagantna in harmanoična in ne "narejena" in najpomembneje, da vzbudijo občutke; ne marajo stila modernih vin z intenzinimi aromami kot so na primer okusi marmelad ipd.. Njihova vina so odraz njihove predanosti tradiciji in naravi.

 • Joannes

  Jože Protner je zelo spretno razdelil delo na kmetiji. Grega se bolj posveča gostom, Boštjan pa vinom. Uspeva jima zelo dobro, saj v tujini velikokrat predstavljata slovensko enogastronomijo. Prvi so se zavedli pomena suhih vin. Niso zgubljali energije z razglabljanjem katera dežela prideluje boljša vina, osredotočili so se na dejanja, ki pa so še kako obrodila sadove. So eni najprodornejših štajerskih vinogradnikov in imajo zelo lepo pokrita oba segmenta vin. Fantastična sveža in resna zrela.

 • Kendall-Jackson

  Posestvo Kendall-Jackson je ustanovil Jess Jackson leta 1982 s svojo družino. Preprosto je želel ustvariti perfektna vina iz najboljših kalifornijskih vnogradov. Spoznali so, da trta lepo uspeva v gričevnatem svetu, sicer ne tako bujo, vendar da odlične rezultate. Bolj bogata in intenzivna vina s karakterjem. Posestvo meri 4267 ha, vinogradi pa se razprostirajo ob hladni kalifornijski obali. 85% vinogradov se smatra kot celinske, 15% obmorske.

 • Klet Brda

  Vinska klet Goriška Brda upravlja 1000 hektarjev vinogradov, ki se raztezajo na pol poti med Jadranom in Alpami. Prepričani so, da je trajnostna naravnanost edina prava pot. Prav zato je večina njihovih vinogradov vključena v integrirani sistem pridelave. Vinogradnik obdeluje povprečno nekaj manj kot dva hektarja vinogradov, zato se lahko predano posveča negi vinske trte, kar se odraža v odlični kakovosti grozdja in vina. Kakovost se rodi v vinogradu – to je eno njihovih glavnih vodil. Tako v vinogradu kot v kleti gojijo vrhunsko znanje, ob tem pa tenkočutno in odgovorno spremljajo naravne cikle. Vse to zagotavlja kupcu varnost in brezkompromisno kakovost slovenskega izvora.

 • Korenika & Moškon

  Klet z dolgo tradicijo a obenem modernimi pristopi. Imajo odlične lege vinogradov tako da lahko krasno pokažejo okolje v katerem pridelujejo vina.

 • La Chabliseinne

  Chablis, na pol poti med Paris-om in Beaune-om, tvori nakakšna vrata v Burgundiji, ki je pravi vinski zaklad. Vinogradi ležijo na obeh straneh reke Serein-e in pokrivajo 4700 ha površine. Domaine La Chablisienne predstavlja 25 % celotne površine v Chablis-u.

  Proizvodnja vina se giblje okoli 250000 hl letno. Prav zaradi vsega naštetega področje Chablis prvo v pridelovanju belih vin v Burgundiji. Vsa vina so sortna in to Chardonnay, kateremu daje prst v Chablis-u poseben pečat finosti.

 • Lisjak
 • Luigi Bosca

  V dolini Vistalba v Mendozi je prav posebna mikroklima značilna po zelo hladnih pomladih, toplih poletjih s hladnimi nočmi, zgodnjo zmrzaljo jeseni in zelo hladnimi zimami. Kombinacija mikroklime in podlage-zemlje daje vinu poseben pečat.

 • Mas d'en Gill

  Mas d'en Gil ima v posesti 125 ha v zgodovinski regiji Priorat. Leži na 300 m nadmorske višine. Vinograde gojijo na terasastih pobočjih, ki so obrnjeni proti morju, od kjer veter, lokalno ga imenujejo garbinada, v vročih poletnih dneh prinaša vlažen in hladen zrak. To pripomore k optimalni zrelosti grozdja. Specifična mikroklima, z zelo velikimi temparaturnimi nihanji dajejo njihovim vinom značilno bogato barvo, aromo ter okus.

 • Mavrič

  Danilo Mavrič je izredno dobrovoljen briški vinogradnik in njegova vina prinašajo veselje, smeh. Je zelo prvinski vinogradnik in mu globalno kapitalistično razmišljanje ne more do živega. Vedno je bil v vrsti skupaj z malimi Briškimi vinogradniki, a zdi se mi, da v je zadnjih dveh letih naredil neverjeten preskok. Najmočnejši v razredu cena-kvaliteta.

 • Nafa

  Mikroklima Zgornje Vipavske doline nudi odlične pogoje za pridelavo svežih, karakterističnih vin s poudarjeno sortnostjo in svežino okusa. Hladen zrak iznad Nanoške planote zagotavlja nizke nočne temperature tekom dozorevanja grozdja, kar ohranja izrazite sortne arome, izražene tako v belih kot rdečih vinih. Nafa je lesena posoda, ki se uporablja za pretakanje vina in drži okrog deset litrov.

 • Niepoort

  Klet je v lasti družine Niepoort že peto zaporedno generacijo od ustanovitve v Villa Nova de Gaii na Portugalskem leta 1842. Vedno so bili znani po izjemnih desetletnih tawny-jih, ki so mladostno sveži a se ne sramujejo svoje starosti. Grozdje prihaja v klet iz njihovih lastnih vinogradov v okolici Pinhàa iz same srčike najboljših vinorodnih območij reke Douro. Vinogradi so vsi brez izjeme stari več kot 85 let. Donosi trt so izjemno nizki in ne presegajo 5-6 hektolitrov/hektar. Vina pridelujejo na tradicionalen način, prešajo jih z nogami (foot treading). Dandanes je Niepoort poleg redkih izjem najbrž edina port hiša, ki vina prideluje na ta starodavni način.

 • Ornellaia

  Zgodovina - Tenuta dell'Ornellaia je bila ustanovljena leta 1981, v čudovitem in neokrnjenem predelu Toskane. Ideja je bila pridelati in tržišču ponuditi najboljše vino. Predanost, strast, edinstven in neponovljiv torroir ter mikroklima, so pripeljali Ornellaio do tega, da je postala prestižna in poznana vinska etiketa po celem svetu. Filozofija - Popolnoma so predani naravi in naravni pridelavi vina. Trgatev je ročna in ob polni zrelosti grozdja. Mošt iz vsakega vinograda fermentira posamezno. Vse to prispeva k kvaliteti že od samega začetka predelave grozdja. Rezultat te predanosti je viden na vsakem koraku posesti Tenuta dell'Ornellaia, še toliko bolj pa v kozarcu.

 • Pasji Rep
 • Pullus

  Pullus je projekt, s katerim je Ptujska klet, razkrila v tem tisočletju zastavljen koncept sprememb. Prve so se pred leti dogajale v vinogradih, zadnje so se zgodile v letu 2007 z novim imenom za vina iz Ptujske kleti. Pullus, vina iz Ptujske kleti so tako ohranila svojo krepost in vse značilnosti znamenitih haloških in slovenskogoriških vinogradniških leg. Hkrati pa so postala bolj živahna in spogledljiva z iskalci vinskih okusov, arom in svežine. Postala so tudi bolj spogledljiva s kulinaričnimi doživetji in dostopnejša za brezpotja tudi vsakdanjih in prazničnih prehranskih obrokov.

 • Quinta do Vallado

  Klet Quinta do Vallado je bila ustanovljena leta 1716 in je ena izmed najstarejših in najbolj znanih kleti iz doline reke Douro. Bila je last legendarne Done Antonie Adelaide Ferreira in je še danes last družine. So vodilna klet v pridelovanju mirnih vin v višjem cenovnem razredu, tako v Douro kot na Portugalskem. Kvaliteto jim priznavajo tudi pri strokovnih ocenjevalnih revijah kot so Wine Spectator in Ropert Parker. Vsa vina so bila že ocenjena z 90 točkami ali več. IWC jih je tri leta zaporedoma ocenila kot "best in Douro", pri Wine & Spirits pa so jim dali priznanje, da spadajo med 100 najboljših kleti na svetu.

 • Roxanich

  Mladen Rožanič, veliki ljubitelj vin iz Opatije, hkrati pa eden bolj uspešnih hrvaških poslovnežev se je v Istri odločil uresničiti svoje sanje. V bližini Višnjana so zasadili 23 hektarjev vinogradov, ter kmalu zatem postavili nove standarde v istrskem vinarstvu. Prva linija vin, ki so jo predstavili trgu, je bila linija bogatih, kompleksnih vin, ki so dlje časa odležala v hrastovih sodih. A sam pravi, da se časi spreminjajo, vrača se trend svežih, lahkih vin, zato so se odločili vinskemu trgu ponuditi novo pomlajeno linijo treh vin, Malvazijica, Rožica in Porco Rosso.

 • Saints Hills

  SAINTS HILLS - družinska zgodba Trije otroci, Lucia, Ante in Roko so dobili imena po svetnikih, njihovi vinogradi, sv. Lucia, sv. Ante in sv. Roko, pa so dobili ime po njih. Mala Lorena še čaka na svoj vinograd. Kraji Dingač, Komarna in Radovani, kjer imajo vinograde, v prekrasni Dalmaciji in Istri, so jih povezali v klobčič ljubezni, dela in spoštovanja. Michel Roland , družinski prijatelj in svetovno priznani enolog, jim pomaga do začrtanega cilja. Tradicija in napredek, strast in obveza, včasih nasprotujoče, včasih nemogoče.

 • Sancin
 • Sassicaia - Tenuta san...

  Že kot študen, v dvajsetih letih prejšnjega stoletja v Pisi, je Marquis Mario Incisa della Rocchetta sanjal o pridelavi odličnih vin, kot so bordojci iz Francije. Ko sta se z ženo ustalila na posestvu Tenuta San Guido v Toskani, je Marquis eksperimentiral z različnimi francoskimi sortami in prišel do zaključka, dam u najbolj ustereza okus Cabernet Sauvignona. Ta sorta je bila primarna pri pridelavi vin, kar pa je bila radikalna sprememba glede na tradicionalne toskanske in piemontske sorte kot so Sangiovese in Nebbiolo. Leta 1965 je nasadil še dva vinograda Cabernet Sauvignona in Cabernet Franca. Uporaba sotre Cabernet in "šolanje vina" v barrique sodčkih se je hitro razširila po Italiji. Sassicaia je bilo prvo italjansko vino, ki se je uspelo prebiti v tujino. Poznana pa je kot "oče" italjanskih vin ali preprosteje pionir (Super Tuscan Pioneer). Revija decanter (Hugh Johnson, Serena Sutcliffe in Clive Coates) je ocenila Sassicaio 1972 kot najboljši Cabernet Sauvignon med 33 vini iz 11 držav. Hugh Johnsonova knjiga Pocket Wine Book opredelji Sassicaio 1982 kot najboljše italjansko vino.

 • Steyer

  Vinogradi leže na južno do jugovzhodnih pobočjih Plitvičkega, Aženskega vrha in Polic. Trenutno obdelujemo 16 hektarjev vinogradov. S posluhom sledimo naravnemu ritmu trte, ne izvajamo grobih posegov v naravo, ampak se držimo načela, da je trta sama sposobna da si iz zemlje in zraka vzame vse kar potrebuje. Ker verjamemo v inteligenco narave. Poudarjamo, da se vso grozdje potrga ročno v manjše zaboje, saj s tem omogočimo, da bo vino zares ohranilo ves kakovosten potencial tudi kasneje v kozarcih. Vsa pozornost in skrb sledi k temu, da sadovom trte – grozdju omogočimo, da v vinu izrazi in pokaže vso žlahtnost. Zorenje vina spremlja vse do trenutka, ko je vino pripravljeno, da se predstavi občinstvu.

 • Stonestreet

  Posestvo Stonestreet meri malo več kot 2000 ha, od tega je dobrih 300 ha vinogradih, ki so razdrobljeni na 400 lokacijah. Vinogradi ležijo na vrhovih, pobočjih in dolinah razgibanega kalifornijskega področja. Vsaka mikrolokacija ima svoje specifičnosti, ki jo prenese na grozdje in posledično na vino. Sonestreet je zgodba o predanosti in odkrivanju pravih potencialov te posebne pokrajine,

 • Ščurek

  Težko bi določili vek, od katerega pri Ščurkovih ukvarjajo z vinogradništvom, zagotovo pa vemo, da se njihova tradicija prenaša iz roda v rod. Danes negujeta in skrbita za domačijo in vinograde oče Ivan in sin Stojan z nadobudnim podmladkom petih sinov.

 • Štekar (Goriška Brda)

  Janko o sebi pravi da je kmet. Ne sramuje se svojih korenin in jih s pridom izkorišča, saj vino ni njegov edini pridelek. Je oče interesantnih žganjic, ko poskusite njegov mesnine, ostalih ne jeste več. Vina imajo karakter, so pošteno pridelana in požirek vedno pokliče novega. Janko ima ogromno idej, ki dostikrat skozi vino zagledajo luč.

 • Šturm

  Okolje ga lahko vzame za zgled. V času, ko njegov teritorij ni pomenil garancije za prodajo vina, je ubral težjo pot. Pot kvalitete, ki je obetala. Ima verjetno najmanj obremenjene trte v Posavju in definitivno prideluje največje ekstreme. Vina so polna, bogata, dolgega okusa. Za vse to potrebuješ pogum in znanje, tega pa Otmarju sigurno ne manjka.

 • Šumenjak

  Kmetija Šumenjak je družinsko posestvo, ki se nahaja v vasici Jakobski dol 17 km iz Maribora. Obdelujemo 14 ha površin, poleg vinogradništva, ki je naša glavna dejavnost, pa se ukvarjamo še z čebelarstvom, žganjekuho in rejo krav dojilj. Z vinarstvom se intenzivneje ukvarjamo zadnja leta, ko smo veliko delali na kvaliteti vin in prepoznavnosti naše blagovne znamke. Vinograde in ostale površine obdelujemo po smernicah ekološkega kmetijstva, kar nam omogoča kmetovanje na dolgi rok brez škodljivih vplivov na naravo in potrošnika. Celotno kmetijo pa smo leta 2007 tudi uradno preusmerili in smo nosilec blagovne znamke za ekološke pridelke Biodar in znaka ekološki (MKGP).

 • Tenuta di Biserno -...

  Uresničene sanje. Leta 1994, ko je Lodovico Antinori iskal nova posestva, da bi razširil vinograde Tenuta dell’Ornellaia, je blizu Bibbone odkril Tenuta di Biserno. Kar je odkril, je imelo tako velik potencial, da je sklenil, da spremeni svoj plan in tako sta se z bratom Pierom odločila, po več kot dvejsetih letih, da začneta povsem novo zgodbo - Tenuta di Biserno. "To je čarobni kraj s čudovito zemljo in mikro klimo, zelo podobno Bolgheri-ju."

 • Tenuta di Biserno -...

  Vinogradi blizu Cloudy Bay v Marlborough so nasajeni z več kot 13 ha trt Sauvignona in ga bodo v naslednjih leti še razširili. Marlborough leži na severnem delu južnega otoka Nove Zeladije in se smatra za eno najboljših pridelovalnih področij za Sauvignon na svetu. Imajo hladno obmorsko klimo, kjer povprečne dnevne temperature le redko presežejo 24°C tudi v najbolj toplih mesecih in tudi dnevne svetlobe uživa največ od vseh področij na Novi Zelaniji.

 • Tittarelli

  Tittarelli je ena najstarejših in najprestižnejših kleti v Argentini. Leta 1915 jo je ustanovil don Enrique Tittarelli, po svojem prihodu iz Italije. Njegov sin Patricio je podjetje razširil in pod njegovim vodstvom je prevzelo vodilno vlogo v argentinskem vinarstvu. Trenutno je klet v lasti skupine ECIPSA (argentinskega in tujega kapitala), ki tvori Tittarelli VOSAo, podjetje, ki daje ime in prestiž vsem svojim izdelkom. Tittarelli ima svoja posestva in kleti v Rivadavii, na južnem bregu reke Tunuyán v Mendozi. Posestvo, ki se razteza po puščavi in gorovjih, obsega 2000 ha, od česar predstavljajo 100 ha vinogradi starosti od 35 do 50 let. Poleg tega imajo tudi 80 ha oljk, katerih večina je dokaj stara. Podjetje ima tudi dve kleti, s skupno kapaciteto 13 miljonov litrov. GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI • Prst: pesek • Podnebje: stepsko (pedemontano desert); letne temperaturne amplitude 15º K; povprečna vlažnost pod 50%; • Padavine: dosegajo komaj 80–180 mm/leto, predvsem od novembra do februarja • Geografske značilnosti: 740 m nad gladino morja, 33º južne geografske širine 33º južne geografske širine je poseben geografski položaj, izjemno primeren za gojenje trte in oljk. Podnebje zaznamujejo velike temperaturne razlike pozimi in izjemno sončna poletja. Ti pogoji, skupaj z redkimi padavinami in zelo prepustno peskasto podlago, ustvarjajo skoraj idealne pogoje za gojenje trte in omogočajo proizvodnjo vin kakovosti, ki se zlahka kosa z vini iz najboljših evropskih področij. Vinograde namakajo vsakih 15 do 20 dni z vodo iz Andov. Uporabljajo vodni sistem, ki so ga zgradili že Inki, in pripelje vodo prek sistema kanalov prav do trt. Vinogradi ležijo 70 kilometrov vzhodno od Mendoze. FILOZOFIJA KLETI Vina pridelujejo kolikor je mogoče brez uporabe pesticidov, zavzemajo se za čimbolj ekološko pridelavo grozdja. Zagovarjajo nizke donose trte, veliko skrbi posvečajo uravnovešenosti trte in podrobni izbiri grozdja. Vina kleti Tittarelli prodajajo na skoraj vse svetovne trge vključno z Evropo, Ameriko, Indijo in Kitajsko.

 • Trevisiol

  Po vojni se je posestvo F.LLI TREVISIOL razširilo in postalo eno vodilnih kleti v pokrajini Treviso. Leta 1934 je Liberale zapustil svoje brate in začel na novo z vinsko kletjo v kraju Feltre, nato pa se je 1939 preselil v Valdobbiadene, kjer je klet še danes. Maria, Mario in Edoardo, sinovi gospoda Liberale danes nadaljujejo njegovo delo. Leta 1979 so kupili vinogrde v mestu Collalto v pokrajini Prosecco D.o.c., saj se zavedajo, da je pomembna kvaliteta in karakteristike vsakega posamesnega vina na trgu. Od druge polovice 80ih let vodita podjetje Paolo in Luigi Trevisiol, tretja generacija.

 • Torremilanos

  Klet Finca Torremilanos je leta 1903 ustanovil leta 1903 Calixto Seijas Zorrilla. Posest meri 200 ha. Pretežna sorta je Temrpanillo, polet te pa imajo še Granache, Cabernet Sauvignon, Merlot, Modri Pinot,..... Za pridelavo vin uporabljajo izključno grozdje lastne iz lastnih vinogradov, kateri so vsi certificirani kot biološka pridelava. Njihovi vinogradi so oddaljeni 1000 m južno od reke Duero/Douro in ležijo na drugi terasi. Nadmorska višina se razteza med 800 in 900 m na morjem. Vinogradi so zelo raznoliki / nahajajo se na 40 različnih parcelah / 1/3 trt je stara me 60 in 120 let in rastejo v obliki "Bush vines" oz. obliki grmička, ostale trte rastejo v obliki Guyot in so stare med 15 in 28 let. Vse grozdje trgajo ročno.

 • Tua Rita

  Verjetno bi pričakovali, da je proizvajalec Redigaffija, enega najboljših merlotov na svetu, nek Chateau oziroma dvorec kakršnih smo vajeni v Bordeauxu. Ravno nasprotno. Tua Rita je »skromna« klet, ki leži v Suvertu v Toskani in je ohranila srednjeveški pridih. Rita Tua in Virgilio Bisti sta kupila postestvo leta 1984 in nasadila trte Cabernet Sauvignona in Merlota. Kasneje sta nasadila še dodatnih 7 ha. V mislih sta imela družinsko zgodbo, dokler ni prav njun najboljši Merlot imenovan Redigaffi leta 1997 dobil neverjetnih 100 točk po Parkerju. Takrat se je končala mala družinska zgodba in začela razvijati prava vinska zgodba. Kljub Redigaffijevemu kultnemu ulovu od '97, je Tua Rita ostala zvesta svojim idealom in skromnemu obnašanju. Sedaj imajo v svojem portfoliju, katerega vodi enelog Stefano Chioccioli, vina, ki jih gostijo vse najboljše vinske karte sveta, poleg merlota Redigaffi, tudi izjemen Syrah ter dva supertoskanca, Giusto di Notri ter Rosso dei Notri.

 • Van Zellers

  Cristiano Van Zeller je leta 1993 zapustil družinsko klet Quinta do Noval, da bi prideloval svoje lastno vino. Leta 1996 je kupil posest Quinta do Vale Dona Maria in začel s rekonstukcijami in sajenjem novih trt. Zgodnji letniki so bili narejeni in zorjeni v kleteh Niepoorta. Mnogi vinogradi so stari 50 let in več, vsa vina in porti pa so pridelani po trdicionalnih metodah - "foot trodded" oz. stiskanja grozdnih jagov z nogami v velikih granitnih bazenih. Bogastvo regije Douro oz. doline reke Douro in vina, ki so pridelana tam so zelo specifična v vseh pogledih v svetovnem merilu. Zaradi geografske lege, tal, klime in številnih avtohtonih sort lahko pridelajo bela in rdeča vina kot tudi portovce, ki jih ni mogoče posnemati nikjer na svetu. Tudi Quinta Vale D. Maria en ena izmed njih. Te odlike jim priznavajo tudi svetovno priznani vinski kritiki, kot je Robert Parker.

 • Vega Sicilia

  Bodegas Vega Sicilia je eno najbolj zvenečih imen Španije. Njihova klet leži v vinski pokrajini Ribera del Duero v Severni Španiji. Klet je bila ustanovljena leta 1864, od leta 1982 pa je klet v lasti družine Alvarez. Vpeljali so kar nekaj sprememb, rahlo posodobili sistem in iz prejšnje kleti naredili pravi imperij. Njihova skrivnost je predvsem v ročni trgatvi in ročni selekciji grozdja. Danes je Vega Sicilia pojem prestiža in vrhunske kakovosti vin. Njihova vina kotirajo v najbolj prestižnih kategorijah in Unico je definitivno eden takih.

 • Velich

  Otto Velich se je z vinarstvom začel ukvarjati leta 1933 v vasi na avstrijskem z imenom Apetlon. Od takrat je preraslo v družinsko podjetje. Leta 1990, so prenovili klet pridelava se je razširila. V letu 2006 so kupili prostore stare carinarnice in jih v stariskem slogu prenovili in leta 2010 odprli kot rezidenco za svoje goste Letno pridelajo med 60.000 in 80.000 steklenic vina. Priznana vinska revija Falstaff ga je razglasila za vinarja leta!

 • Vérité

  V vinski hiši Vérité, so predani bordojskemu stilu vin, katera po svoji kvaliteti segajo v sam svetovni vrh, a še vedno odražajo terroir iz katerega prihajajo - Sonoma, Kalifornija, ZDA. Lasnik Pierre Seillan tesno sodeluje z glavnim enologom od začetka, v vinogradu, do končnega "blendinga" oz. mešanja sort za njihova tri vina. Vse je podrejeno temu, da se v vinih odraža vpliv terroirja. Mošte vinificirajo vsakega posebej, po mikro lokacijah oz. izbranih legah v vingradu ali "vinograd v vinogradu", nato jih pretočijo v sode, kjer se zbistrijo in zorijo. Po določenem času zorjenja, Pierre poiskusi vino iz vsakega soda in se odloči v katero njihovo zvrst bo šlo - v La Muse, La Joie ali Le Désir. Ko je vsako vino skreirano, ga vrnejo nazaj v sod, kjer vino zori naprej. Vsako vino zori v novih francoskih hrastovih sodih, kateri zmehčajo grobe tanine in da vinu polnost. Pierre rad poudari, da mora biti okus po hrastovem sodu v vinu kot duh, veš da je prisoten, vedar ga zares ne okusiš. Povedano drugače, pusti, da se v vinu odraža terroir in ne hrastov sod. Zorjenje vina v novih sodih vino tudi lepo zaokroži in mu da teksturo, tako da je vino, ko ga dajo na tržiče primerno za pitje a ima vseeno velik potencial staranja. Posebnost hiše Vérité je, da so prejeli 100 točk od 100 možnih, priznanega vinskega kritika in ocenjevalca Poberta Parkerja, za vsa tri njihova vina letnika 2007, kar je izjemno redko pri ocenjevanju R. Parkerja.

 • Vinakoper

  Kljub temu, da je zunanjost upravne zgradbe zaznamovana z duhom časa, ko je bila grajena (v začetku 50-ih let), se v njenem osrčju skriva prava istrska klet. Zgrajena je iz značilne kamnine slovenske Istre - peščenjaka, ki so ga med gradnjo kleti pripeljali iz obnavljajočih vinogradov. Velika večina kleti je vkopana v pobočje škocjanskega hriba, pritličje pa je popolnoma vkopano v zemljo. Naravni gradbeni material ima veliko prednosti, najpomembnejša pa je zagotovo ta, da omogoča ohranjanje relativno konstantne temperature kleti. Letna nihanja temperature so tako manjša od 10°C. Poleti temperature niso višje od 18°C, pozimi pa ne padejo pod 8°C, kar ustvarja idealne razmere za zorenje in hranjenje vin. Klet je zgrajena v dveh nadstropjih. V pritličju, ki je tudi del kleti, odprt za obiskovalce, se nahajajo kleti z leseno posodo (majhna klet, črna klet, bela klet in viteška dvorana) in klet z inox posodo. Prvo nadstropje kleti za obiskovalce ni odprto. Tam zorijo penine po klasični in charmat metodi. Skupna kapaciteta kleti je okoli 7 milijonov litrov vina.

 • Vincent Girardin

  Vincent, vzhajajoča zvezda Burgundije, je leta 1982 prevzel vodenje kleti in sedaj kot 11. generacija nadaljuje očetovo zapuščino. Kot mlad nadobuden vinogradnik je imel vizijo da bi razširil posest in tako povečal proizvodnjo. Sedaj ima v lasti 20 hektarjev vinogradov ozrioma 42 parcel od tega jih je 8 v dolini Cote de Beaune, od koder prihajajo izvrstni chardonnayi. Prav tako pa ima Vincent zelo dobro lego za Moulin-à-Vent, saj je pridelala elegantno, sadno rdeče vino z dobrim razmerjem med ceno in kvaliteto.

 • Zidarich

  Stvarnost, ki po obliki in strukturi odraža zvestobo svoji zemlji Kmetija Zidarich deluje od leta 1988. Nahaja se na edinstveni lokaciji med vinogradi in tipično kraško vegetacijo, v samem osrčju tržaškega Krasa. Tu je Benjamin Zidarich z inovativnim pristopom, domiselnostjo, strateškimi idejami in odločnostjo prenovil očetovo kmetijo in razširil star, pol hektarja velik vinograd, ter se posvetil avtohtonim sortam kraškega prostora. Že od samega začetka se je moralo novo podjetje spopadati z izzivi tega prostora, ki zaradi kamnite pokrajine in skromne količine rdeče prsti, zahteva veliko truda in finančnih vlaganj. Leto za letom je Benjamin sadil nove vinograde in obdelovane površine razširil na osem hektarjev. Letna količina pridelanega vina tako danes dosega 20.000 steklenic. Vina Zidarich so čedalje bolj cenjena na državnem in mednarodnem nivoju.

na stran
Prikazanih 1 - 12 od 369 izdelkov